Szeleta barlang

A barlang Lillafüredtől északkeletre elindulva található 96 méterrel az országút és 347 méterrel a tengerszint felett. A barlang az egyik legjelentősebb ősrégészeti lelőhely Magyarországon. 20 méter hosszú és 8 méter magas kupolacsarnokából egy 30 és egy 40 méter hosszú folyosó ágazik ki. 
 

Az ásatások Herman Ottó kérésére 1906-ban kezdődtek meg. Finom kidolgozású eszközökre, szerszámokra találtak, amelyeket a jégkorszakbeli őseink használhattak. Ezek közül is a legismertebbek, a finoman kidolgozott szürke színű, "kalcedonból" készített lándzsahegyek.

Kadić Ottokár volt az ásatások egyik vezetője. A környék 20 barlangjának bejárása után a Kecske-lyuk, a Büdös-pest és a Szeleta-barlang tűnt ígéretesnek. Próbaásatásokat végzett a három barlangban, de egyedül a Szeleta-barlangban bukkantak a pleisztocénben itt élt ősember nyomára. A barlang előcsarnokában rengeteg barlangi medve csont mellett tűzhely nyomára bukkantak. Az ásatások során cserépedény töredékeket, csiszolt kőeszközöket talált. A pleisztocén rétegekből végre előkerültek a keresett paleolit kőeszközök, összesen 40 db! A réteg felső részének a korhatározása 22 000 év körüli értéket szolgáltatott, jelezve, hogy az utolsó eljegesedés hidegcsúcsához közeli időszakban is lakott volt a barlang.

Amellett, hogy híres lelőhely, csodaszép látványt nyújt belülről. Denevérek kedvelt találkozóhelye!

Fotó: turatars.network.eu, bukkitajak.eoldal.hu