A Hámori-tó

Lillafüred egyik fő látványossága a Palotaszálló melletti Hámori-tó, mely a Garadna patak mesterséges duzzasztásával jött létre. A gát befejezését 1815-re datálják. De miért is kellett Hámor település határában tavat csinálni?

Az 1700-as években épült ómassai kohó az 1800-as évek körül már nem tudott tovább bővülni. Az „új kohó” helyéül Újmassát jelölték ki, ám itt nem volt meg a működéshez szükséges víz. Erre Hámor község felső végén levő Garadna- és Szinva-patakok összefolyása volt a legalkalmasabb, ahol már akkor is volt egy Fel-tó nevű tó, melynek vizét gyógyhatásúnak tartották.

Fazola Frigyes, a Selmecbányán végzett, kiváló képességű kohómérnök 1813-ban Újmassán új kohót épített, s a kohóüzemek munkájához, a hámorok működtetéséhez víztározót épített, ez a mai Hámori-tó.

A tó hossza 1,5 km és átlagos mélysége 9 m. A tó mind a 4 évszakban különleges élményeket nyújt, hiszen télen lékhorgászok, korábban korcsolyázók, jégkorongozók is megtalálhatóak voltak, míg tavasztól őszig csónakázni is lehet a tavon.

Forrás: Wikipedia

 

 

 

  • Fotó: Végh Csaba
  • Fotó: Tóth Roland