Lillafüred születése

A Garadna-völgyben a Szinva és Garadna patakok összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok működéséhez szükséges vizet. 

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akit Lillának becéztek. 

A Vay családban, a családi hagyomány szerint a az Erzsébeteket mindig Lillának becézték. A névadás - valószínűleg - Vay Elemérnek – mint a Borsodi Bükk Egylet elnökének - köszönhető, aki a Taj-tó (Hámori tó) környékén kialakult Fürdőtelepet nevezzék el testvérhúgáról, - Vay Lilláról. Az elhatározásra akkor kerülhetett sor, amikor a szép Vay Erzsébetet, azaz Lillát feleségül kérték. Ezért 1882-ben kérelemmel fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz, mint az Erdőkincstár felettes szervéhez (a Diósgyőri Koronauradalom jogutódjához!), hogy az Alsó-Hámor település mellett kialakult Fürdőtelepet húgáról Lillafürednek nevezzék el. Így lett Vay Lilla, Lillafüred névadója.

(Forrás: Wikipedia, diosgyorert.hu | Fotó: Fortepan)

  • Fotó: Fortepan
  • Fotó: Fortepan