Európa legnagyobb macskája

Kerülik az embert, de a nyomaik lebuktatják őket. A kifinomult ízlésű macskaféle kedvence az őzcomb, de néha a vaddisznók fogyasztják el a félbehagyott vacsoráját. Egy őzből akár egy-másfél hétig is táplálkozhat, ha más állat nem talál rá a zsákmányra. Egy csapat vaddisznó ugyanis 10-20 perc alatt képes egy teljes őzet felfalni, sőt még a csontjait is megeszi.

Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) a harmadik legnagyobb ragadozó (a barnamedve és a farkas után) és a legnagyobb macskaféle Európában. A hímek nagyobbak és robusztusabbak, mint a nőstények, ezért változatos méretűek lehetnek: a tömege 20-35 kilogramm, marmagassága 60-65 centiméter, testhossza 80-130 centi között változhat. A pettyes ragadozó jellegzetessége a fekete fülbojtja és rövid, körülbelül 20 centiméteres farka. Éjszakai életmódot folytat, a nappalokat kidőlt fákon, sziklarepedésekben pihenve tölti. Rendkívül széles körben elterjedt faj, Európán kívül Oroszországban és Közép-Ázsiában is előfordul.

A hiúz korábban az egész Kárpát-medencében jelen volt, de folyamatosan vadászták, mígnem a 20. századra eltűnt hazánkból. Jelenleg szakértők szerint 6-10 példány él az országban.


Forrás: origo.hu Fotó: http://anima.lemerg.com, http://elovilag.turaoldal.hu